Pyörän epätasapaino johtuu siitä, että pyörä tai rengas saattaa olla eri kohdista hieman eripainoinen. Tämä aiheuttaa ajaessa renkaan epätasaista kulumista ja tuntuu epämukavana ravisteluna etenkin suuremmissa nopeuksissa.
Epätasapainoa on kahdenlaista: staattista, eli pystysuuntaista ja dynaamista, eli sivuttaista.
Jos pyörä on staattisesti epätasapainossa, häiriövoima, eli pyörän painavempi kohta pyörii pyörän mukana suu tautuen ylös-, eteen-, alas-, ja taaksepäin. Kun tällainen pyörä on asennettuna herkästi pyörivälle akselille, se pysähtyy aina raskain piste alimpana.
Dynaaminen epätasapaino syntyy, kun yhtä suurten painojen painopisteitä yhdistävä suora ei ole samansuuntainen. Tällöin liikkeessä syntyvä häiriövoima vaihtaa suuntaa jokaisella pyörän pyörähdyksellä 180°:n välein aiheuttaen sivuttaista värinää.
Tällä vekottimella havainnollistetaan epätasapainoa. Vasemman puoleinen pyörä demonstroi dynaamista epätasapainoa ja oikean puoleinen staattista. |
Tämä laite mittaa pyörän tasapainon ja tarvittaessa laskee ja ilmoittaa, mihin kohtiin tarvitaan lisäpainoa kompensoimaan häiriövoimaa. |
Esimerkkikuva painosta, jollainen vanteeseen kiinnitetään. Alumiinivanteisiin on tarralla kiinnitettäviä painoja. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti