Kuva: wikipedia |
Nykyautoissa käytetään tasasähkögeneraattoreiden sihaan tehokkaampia ja vähemmän huoltoa kaipaavia vaihtosähkögeneraattoreita. Näiden tuottama 3-vaiheinen vaihtosähkö muutetaan tasasähköksi kuuden diodin muodostaman tehodiodiryhmän eli tasasuuntaajan avulla. Kyseiset diodit myös estävät akun purkautumisen moottorin seistessä.
Säätimellä rajoitetaan laturin napajännite moottorin käyntinopeudesta ja sähkönkulutuksen vaihteluista riippumatta sähkölaitteiden toiminnan kannalta sopivaksi. Liian suuri jännite kiehuttaisi tarpeettomasti akkua ja vaurioittaisi auton elektronisia laitteita ja näiden komponentteja.
Toimintaperiaate:
Käämissä (staattori) kehittyy sähköä, kun se pyörii magneettikentässä (roottori), tai kun käämi on paikallaan magneettikentän pyöriessä. Auton polttomoottori pyörittää roottoria laturin hihnan välityksellä. Käämiin kehittyvän sähkön määrä riippuu magneetin voimakkuudesta (magneettivuon tiheydestä) ja pyörimisnopeudesta. Auton polttomoottorin pyöriessä vaihtelevilla nopeuksilla, latausjännite vaihtelisi kierrosten mukaan, jos generaattorissa käytettäisiin kestomagneettia. Tämän vuoksi siinä käytetään sähkömagneettiroottoria, jotta magneettivuon tiheyttä voidaan säätää tarpeen mukaan.
Staattori
Staattorissa on kolme staattorikäämiä (vaihetta), jotka on vyyhdetty (eli rullattu muutamalle rullalle saattorin runkoon. Näin staattorin kehä saadaan käytettyä tehokkaasti ja sillä saadaan nostettua generaattorin jännitettä ja tehoa.
Roottori
Roottori muodostuu kahdesta sakaranapakourastaja niiden välissä olevasta magnetointikäämityksestä. Käämin päät on juotettu kahteen toisistaan ja roottorista erisrtettyyn liukurenkaaseen, joihin hiiliharjatkoskettavat ja joiden kautta sähkövirta tulee käämille. Käämissä kulkeva sähkö luo toiseen sakaranapakouraan N-navat ja toiseen S-navat.
Kolmivaihesähkön tasasuuntaus
Roottorin navan ohitaessa staattorin käämivyyhden, siihen indusoituu sähköimpulssi, joka on positiivinen tai negatiivinen sen mukaan, onko käämivyyhteen ohittanut roottorin napa N- vai S-napa. Generaattorin sisään on tasasuuntausta varten asennettu puolijohdediodeja, joita kolmivaihetasasuuntaajassa tarvitaan vähintään kuusi kappaletta. Tätä kutsutaan kokoaaltotasasuuntaajaksi, jolloin kussakin vaiheessa on 2 diodia, joista toinen päästää virran vaiheesta poispäin ja toinen vaiheeseen päin. Näin negatiiviset puolijaksot saadaan suunnattua positiivisiksi eli sähkö kulkee generaattorin ja tasasuuntaajan ulkopuolella vain yhteen suuntaan.
Jäähdytys
Generaattorin toimiessa syntyy hukkalämpöä, joka on johdettava pois. Tätä varten generaattorissa on tuuletin, joka imee ilmaa aksiaalisesti, eli akselin mukaisesti generaattorin läpi ja puhaltaa sen ulos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti