perjantai 5. syyskuuta 2014

Hitsaus

Hitsatessa sulatetaan metallikappaleita yhteen. Me opettelimme mig-hitsaukseksi kutsuttua tyyliä. Siinä sähköllä aikaansaatava valokaari palaa lisäainelangan ja hitsattavan kappaleen välillä suijakaasun ympäröimänä.


Kuvassa ylemmästä säätimestä säädetään langansyötön nopeutta sekä virtaa ja alemmalla kaarijännitettä, joka määrää se, kuinka syvälle hitsataan. Paksulle metallille suuri jännite ja ohuelle pieni. Langan syötön ja kaarijännitteen avulla säädetään myös hitsatessa tulevan sauman jälkeä. Säätimet merkitty kuvaan vihreillä ympyröillä.
Täältä säädetään kaasu. Hitsauskaasu on tärkeää, sillä se estää hitsaisliekin sekoittumisen happeen ja näin huonon hitsausjäljen.
Kahvan asennon tulisi hitsatessa olla suunnilleen tällainen.
Hitsausliekki on todella kirkas, eikä siihen tule katsoa ilman hitsaismaskia. Silläkin liekkiin katsotaan vain päälimmäisen, mustan visiirin läpi. Paksut suojahansikkaat suojaavat kuumilta kipinöiltä.
Metallinpalat tulee asettaa lähelle toisiaan, muttei aivan kiinni.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen projekti, ja mukava nähdä kuvia. Meillä on tallessa vanhoja metallinpaloja, joita ei raaskisi heittää pois. Olen haaveillut että niistä rakentaisi hyllykön meidän autotalliin, mutta ensin meidän tulisi löytää ammattilainen Seinäjoen suunnalta, joka tulisi tekemään hitsaustyöt. Itselläni kun ei ole kokemusta. Kiitos tästä kirjoituksesta!
    https://www.msweld.fi/hitsaus

    VastaaPoista